Το έργο

Το έργο «PlayfulParadigm» είναι ένα δίκτυο μεταφοράς (TransferNetwork) που αφορά την Καλή Πρακτική της πόλης του Udine, που χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν ευέλικτο και καινοτόμο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης πόλης.

Για τις σύγχρονες πόλεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η αστικοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κρίνεται χρήσιμο ένα καινοτόμο και σχεδιασμένο από κοινού εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας. Η πόλη του Udine είναι πρωτοπόρα στο Κίνημα Παιχνιδιάρικων Πόλεων της Ιταλίας και χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν καινοτόμο τρόπο ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών διαφορετικών ηλικιών, για την προώθηση της υγιούς ζωής, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών.

Το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από τις ακόλουθες πόλεις:

  1. Δήμος Udine (Ιταλία) Επικεφαλής εταίρος
  2. Δήμος Cork (Ιρλανδία)
  3. Δήμος Klaipeda (Λιθουανία)
  4. Δήμος Esplugues de Llobregat (Ισπανία)
  5. Δήμος Viana do Castelo (Πορτογαλία)
  6. Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα)
  7. Δήμος Katowice (Πολωνία)
  8. Δήμος Novigrad (Κροατία)

Κατά τη διάρκεια του έργου (24 μήνες) οι συμμετέχουσες πόλεις θα αξιολογήσουν τις δυνατότητες μεταφοράς καλών πρακτικών στις δικές τους συνθήκες, την προσαρμογή και υιοθέτηση μεθοδολογιών, πρακτικών και εμπειριών σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν.


Στo πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος  ο Δήμος Λαρισαίων έχει αναπτύξει το παρόν web application, το οποίο αποτελεί ένα ημερολόγιο δράσεων / παιχνιδιών (καλεντάρι) για τον πολίτη και επισκέπτη της πόλης και τον βοηθάει να επιλέγει την καταλληλότερη δραστηριότητα για να συμμετάσχει, κάτω από την ομπρέλα “Playful Paradigm”.

Η ανάγκη για την εφαρμογή είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των συναντήσεων της Τοπικής Ομάδας Δράσης, κατά τη διάρκεια των οποίων εκφράστηκε ότι απαιτείται ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο για τη δημιουργία ενός ημερολογίου παιχνιδιών και όλες οι δραστηριότητες / ενέργειες που πραγματοποιούνται στην πόλη να συλλέγονται και να παρουσιάζονται σε όσους ενδιαφέρονται με φιλικό αλλά και δυναμικό τρόπο προς τον χρήστη.

Ο χρήστης της εφαρμογής έχει μια συνολική εικόνα όλων των εκδηλώσεων και δράσεων, που λαμβάνουν χώρα στην πόλη σε καθημερινή βάση, αφού εκτός από το Δήμο θα υπάρχει η δυνατότητα σε όσους διοργανωτές δράσεων το επιθυμούν να ανεβάζουν σχετικές πληροφορίες / προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες τους.